Achteraf is makkelijk praten

Effectiever leren van incidenten en de dagelijkse praktijk

"Eindelijk een Nederlands boek over incidentonderzoek/-analyse en wat voor één! Vanuit een positief mensbeeld beantwoorden de auteurs de "How to...?” vraag met een authentieke kijk op de Kunst van het onderzoeken. Beginnende en ervaren onderzoekers kunnen hier beiden van leren." 

Victor Roggeveen, Safety Leadership Researcher and Consultant

David van Valkenburg & Ron Koppes

 

In dit boek nemen de auteurs jou mee in het open en vrij van oordeel kijken naar de context van alle betrokkenen bij een onverwachte gebeurtenis.

 

Door oordeelvrij te kijken, kunnen we de situatie beter begrijpen. En er vervolgens van leren en het werk verbeteren.

 

Dit praktische boek is gericht op het onderzoeken van incidenten én op leren van de dagelijkse praktijk. Het resultaat? Effectiever leren, échte verbeteringen en meer (werk)plezier.


“Achteraf is makkelijk praten” is een praktisch en soepel te lezen boek, wat de ruimte laat aan de lezer en stimuleert om vooral zelf na te blijven denken. Een mooi boek om eveneens te gebruiken als naslag werk voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren van incidenten en vooral van de dagelijkse (werk)praktijk!

Tomas Onstenk, incidentonderzoeker NS

"Achteraf weet je het beter. Dat zie je in veel incidentonderzoeken die concluderen in de trant van: “Als men zus had gedaan was zo niet gebeurd.” Maar ja, veiligheid creëer je vooraf, en in veel gevallen niet door simpele achterafwijsheden, maar door kritisch naar je systemen en organisatie te kijken. Dit boek helpt je achteraf betere vragen te stellen, die je misschien vooraf al had kunnen stellen. En daar helpt dan het laatste hoofdstuk ook mooi bij. Te vroeg in het jaar misschien, maar kandidaat voor hét veiligheidsboek van 2024!

Carsten Busch, Safety Mythologist and Historian

Download
Boek recensie door Carsten
Recensie_NVVKinfo.pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB

Hieronder een sneak preview van het boek!

Download
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave_Achteraf.png
Portable Network Grafik formaat 48.7 KB
Download
Inkijkexemplaar
Achteraf is makkelijk praten_Inkijkexemp
Adobe Acrobat document 62.8 KB

Frisse blik

Anders kijken naar dingen die normaal zijn geworden

In dit boek neem ik je mee in de kunst van het kijken met verschillende brillen. Want we denken vaak dat structuren, processen, methoden, gedachten, overtuigingen en concepten ‘gewoon zo zijn’. Vooral als we ze vaak gebruiken en normaal zijn geworden. Deze normaal geworden dingen geven daarmee een eenzijdige blik op de werkelijkheid. 

 

Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat ondernemen betekende dat je 24/7 aan het werk moet zijn. Ik dacht dat meer uren meer productiviteit betekende. En ik dacht altijd dat managers, werktijden en functietitels er gewoon bij hoorden.

 

Toen kwam ik erachter dat deze dingen iets gemeen hebben. Dit moment was voor mij echt een gamechanger voor mijn blik op de wereld. Het besef is even simpel als diepgaand: alles is verzonnen! Zowel de fysiek wereld om ons heen als de niet-fysieke wereld van gedachten, ideeën en concepten. 

 

En dat betekent dat je er ook anders naar kunt kijken en dat je het anders kunt doen. Ik kwam erachter dat er heel veel onderwerpen zijn waar je met verschillende brillen naar kunt kijken. Vandaar dit boek, om mijn persoonlijke zoektocht met je delen en daarmee de wereld weer een beetje mooier en leuker te maken. 


Wat vinden anderen van dit boek?

Echt een groot compliment voor jou voor dit goed leesbare, praktische boek met veel verschillende invalshoeken. Maar vooral ook een groot compliment voor de openheid en je persoonlijke verhaal. Dat maakt dit boek meer dan een boek met inzichten. Dat maakt van dit boek een boek met (toegepaste) levenslessen!

Danny Jolly, collega en meelezer

De wereld is niet zoals hij is, maar een projectie van hoe jij bent. Daarom is het tijd voor een frisse blik. Lees dit boek. Daar word jij en jouw wereld beter van!

drs. Richard de Leth, Oprichter OERsterk (www.oersterk.nu)


Lekker meeliften op de gedachtespinsels van David, die tegelijkertijd een van de belangrijkste onderliggende thema's raakt om als dagelijkse mens en als gehele mensheid de (onzekere) toekomst tegemoet te treden. Frisse Blik geeft je... een frisse blik. En dat is hard nodig.

Lennard Toma, organisatiepsycholoog en auteur van ‘Bedrijf Bamischijf’ en ‘99 Problems But The Boss Ain’t One’

Koop het boek via de knop hieronder

De investering is €23,23 inclusief 9% BTW. 

Liever het E-book? Gebruik dan de knop hieronder

De investering is €14,14 inclusief 9% BTW en je krijgt vrijwel direct toegang. Let op: het is een EPUB 3 en die is niet volledig compatible met alle readers. 

"Het boek ‘Frisse blik’ van David van Valkenburg biedt nieuwe én andere inzichten in het hele leven, zowel privé als zakelijk. Een vlot geschreven en zeer goed onderbouwd boek dat van begin tot eind boeit en mij doet verwonderen over hoe je op verschillende manieren ‘anders’ kunt kijken naar dagelijkse zaken als werk, relaties, opvoeding, et cetera. David heeft alle kennis en wijsheid die hij heeft opgedaan in zijn leven tot nu toe op minutieuze wijze samengebracht in een doorwrocht en zeer prettig leesbaar en fijn boek. Zeker weten een aanrader voor iedereen die het leven in al haar facetten boeiend vindt en die daar nog meer over wil weten!"

Perdiep Ramesar, schrijfcoach en –trainer, Perdiep.nl, https://perdiep.nl 

Download
Sneak preview Frisse blik
Meer weten over de inhoud? Check dan deze sneak preview!
Frisse Blik-Preview.pdf
Adobe Acrobat document 640.5 KB

Illustraties door Eline Verlaan