David van Valkenburg

David van Valkenburg

David van Valkenburg heeft een passie voor leren en verbeteren door het aanreiken van diepgaande analyses op basis van recente inzichten in Human Factors en veiligheid. Het samenspel tussen mens, techniek en organisatie en de uiteindelijke performance van mensen in organisaties zijn hiervoor de basis. De Engelse term 'Human and Organisational Performance' geeft deze focus mooi weer. Om af en toe het hoofd leeg te maken, gaat David graag een stuk hardlopen.

 

David is een Human Factors en veiligheidsprofessional met een operationele achtergrond als zeeofficier bij de Koninklijke Marine. Tijdens zijn Marine opleiding heeft hij zijn universitaire titel behaald aan de University of Nottingham, waarna hij diverse varende plaatsingen heeft gehad. Na de Marine heeft hij als veiligheidsconsultant bij AdviSafe Risk Management ruime ervaring opgedaan met het onderzoeken van incidenten en ernstige ongevallen. In die periode heeft hij ook veel kennis opgedaan van de diverse 'schools of thought' binnen Human Factors en veiligheid. Ook heeft hij binnen de NVVK (Vakvereniging veiligheidskundigen) de vakgroep incidentonderzoek opgericht, waar hij een aantal jaren voorzitter van is geweest.

 

Daarna heeft hij bij de Luchtverkeersleiding Nederland gewerkt als Human Factors expert. In deze rol gaf hij invulling aan 'user centred design' bij een aantal vernieuwingen binnen het luchtverkeersleidingssysteem. In het najaar van 2016 heeft David de kans gepakt om naar de NS te gaan als incidentonderzoeker en Human Factors specialist. In juni 2020 is David als zelfstandige aan de slag gegaan vanuit Humans@Work.

 

Zo heeft hij ook bij het LUMC gewerkt als adviseur Safety II om actieonderzoek te doen naar Safety II interventies in de zorg. Verder geeft hij workshops en trainingen en doet hij incidentonderzoeken voor diverse bedrijven.