Leren met FRAM

Herken je dit?

 • Er is verschil tussen de papieren wereld en de realiteit.
 • Incidentonderzoeken leveren steeds minder op en verbetering blijft uit.
 • Uitgevoerde verbetermaatregelen passen niet bij de dagelijkse praktijk.

Wat is er aan de hand?

Veiligheid in organisaties is al decennia lang grotendeels gefocust op het kijken naar/onderzoeken van onveiligheid (incidenten, ongevallen, etc.). De dagelijkse praktijk wordt vaak gekenmerkt door dynamische situaties en veranderende omstandigheden. Deze toegenomen complexiteit laat zich vaak niet volledig vangen door de veel gebruikte methoden en modellen voor incidentonderzoek. Het resultaat? Uitkomsten die gebaseerd zijn op een té eenvoudig beeld van de werkelijkheid. Wat vervolgens leidt tot maatregelen die niet passen bij de dagelijkse praktijk en daardoor niet leiden tot verbetering. 

 

Het is nodig om anders te kijken naar organisaties, werk en de mensen die het werk doen. Het is nodig om te gaan leren van de dagelijkse praktijk. Zoals Ernst Mach het zo mooi verwoordde: "Knowledge and error flow from the same mental sources, only success can tell one from the other". 

Hoe dan wel?

Steeds meer organisaties zien de meerwaarde van het leren van de dagelijkse praktijk. Door dit te doen mét de mensen die het werk doen, kom je tot inzichten die anders buiten zicht blijven. De context komt helder in beeld en de bevorderende en beperkende factoren van het werk komen aan de oppervlakte. Op basis van die inzichten kan vervolgens gekeken worden naar mogelijke verbetermaatregelen. Door deze te toetsen aan de dagelijkse praktijk, passen de maatregelen ook daadwerkelijk in het proces. Verschillen tussen papier en realiteit komen hierdoor ook als vanzelf naar boven en kunnen besproken worden en tot verder verbetering leiden.  

 

Het resultaat? Incidenten en/of processen worden onderzocht met een fundamenteel andere bril die leidt tot inzichten die gevoed zijn door de mensen die het werk doen. Daardoor kunnen er maatregelen genomen worden die daadwerkelijk de situatie buiten (of binnen) verbeteren. We komen los van de eenzijdige focus op incidenten en worden echt proactief in onze aanpak van veiligheid. En daarbij leidt het tot meer werkgeluk voor de mensen in de operatie aangezien hun stem niet alleen gehoord wordt maar actief onderdeel wordt van dit soort onderzoeken. 

 

Om hier concreet mee aan de slag te gaan, kan de FRAM methode uitkomst bieden.

FRAM (Functional Resonance Analysis Method)

De FRAM methode komt voort uit het Safety II gedachtegoed. Het doel van de methode is om het werk zoals dat in de praktijk gaat in beeld te brengen. Om vervolgens met de mensen die het werk doen hierop te reflecteren. Deze methode helpt je dan ook om te leren en vervolgens te verbeteren zodat maatregelen ook echt passen binnen de dagelijkse praktijk. 

 

FRAM training

Een goede manier om met dit gedachtegoed en de FRAM methode aan de slag te gaan is het volgen van deze training. In deze training word je stap voor stap meegenomen in het maken van een FRAM model en het bespreken ervan met een groep professionals. Wat ga je allemaal leren in deze online training?

 • Welke mindset nodig is voor het werken met FRAM
 • Wat de afkorting WYLFIWYF te maken heeft met onderzoek
 • Welke aannames we zo vanzelfsprekend hebben over werk en mensen
 • Het geheim om van interviews te komen tot inzichten en leren
 • De 5 beste tips en tricks waardoor je effectiviteit van leren verdubbelt.

 


Wat zegt Koen over deze training?

"Om praktische kennis op te doen over FRAM, en om met FRAM aan de slag te gaan, heb ik de FRAM training van Humans@Work gevolgd. Deze online training is een toegankelijke en prettige manier om gedegen basiskennis over FRAM op te doen. Het heeft mij geholpen om de FRAM methodiek te doorgronden en daadwerkelijk te starten met mijn eerste FRAM model. Naast de theorie, bevat deze training ook praktische tips en tricks wat je niet uit een boek of artikel kunt halen. Mede om die reden een aanrader voor degene die verder willen met Safety II en die de FRAM methodiek willen toepassen."

Koen Huijbers, Manager SHE & Sustainability


 

Voor wie?

Professionals, teamleiders/managers of adviseurs die serieus werk willen maken van vernieuwende ideeën in veiligheid. Mensen die houden van nieuwe inzichten en een stap willen maken in veiligheid.

 

Investering?

Normaal gezien deel ik deze stappen, inzichten en praktijken alleen met klanten die een programma doen van 6 maanden om het gedachtegoed echt te doorleven. Hier kies ik ervoor om mensen in staat te stellen om laagdrempelig een kleine stap te zetten in de richting van innovatieve veiligheid. 

 

Deze training kost 250 euro excl. btw.

 

Schrijf je snel in via onderstaande knop en maak binnen no time je eerste plaatje met FRAM!

Wat krijg je allemaal?

Deze training bestaat uit de volgende onderdelen: 

 • 2 maanden toegang tot de e-learning FRAM (6 modules) waarin je stap voor stap meegenomen wordt in de achtergrond, de tool, het onderzoeksproces, de software en de tips en tricks. 
 • 2 maanden toegang tot de FRAM community voor Q&A waarin je met diverse anderen de interactie op kan zoeken en elkaar kan inspireren en helpen op dit avontuur. 

En als bonus krijg je het volgende er ook bij:

 • Review van je eerste FRAM model voor versnelling van je leerproces. Deel je plaatje in de community en je krijgt gerichte feedback waardoor je nog sneller vorderingen maakt. 
 • Strategiegesprek van 30 min; waar ik je verder op weg help om te komen tot leren en verbeteren. In dit gesprek kijken we naar de kansen en uitdagingen voor het gebruik van FRAM en de ideeën erachter in jouw organisatie. 

Wacht niet langer en schrijf je snel in via onderstaande knop!

Wil je meer?

Wil je meer van dit soort nuttige tools en praktijken die je helpen om het gedachtegoed van Safety II in de praktijk te brengen? Wil je meer achtergrond, inzichten en inspiratie over innovatieve veiligheid? Wil je echt aan de slag om deze manier van kijken te doorleven? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken en wie weet gaan we met elkaar aan de slag vanuit de Safety Tribe!